Luister nu!

Michael Craig–Martin

Fork and knife

00:00
00:00

De conceptuele kunstenaar Michael Craig-Martin, die in 1941 in Ierland werd geboren, groeide op in de Verenigde Staten. Eind jaren zeventig begon hij met het maken van lijntekeningen van gewone, vertrouwde voorwerpen. In de loop van de jaren ontwikkelde hij een steeds uitgebreider palet van beelden, dat tot op heden de basis van zijn werk vormt. Sinds 2011 maakt Craig-Martin sculpturen van gepoedercoat staal.

Zijn beelden geven een nieuwe dimensie aan de alledaagse objecten die al tientallen jaren de basis van zijn werk zijn. Zo presenteert hij in ‘Fork and knife’ een standaard vork en mes die lijken te zweven, alsof het om tekeningen in de lucht gaat. Hoewel ze een uitvergrote schaal hebben, maken ze toch de indruk dat ze vrij klein en licht zijn. Over de keuze voor heel gewone voorwerpen zegt Craig-Martin: “Ik heb altijd gedacht dat alles wat belangrijk is, vlak voor je neus ligt.”

Deze uitspraak is terug te zien in al zijn werk, dat stuk voor stuk om alledaagse voorwerpen gaat. Het werk spreekt direct tot ieders verbeelding, door de herkenbaarheid, de precisie van de lijnen en de levendige kleuren. De sculpturen van Craig-Martin zijn slim in hun eenvoud en roepen tastbare associaties met het dagelijks leven op, terwijl ze tegelijkertijd een symbolische en conceptuele kracht in zich dragen.