Luister nu!

Tom Claassen

Hond

00:00
00:00

De uit de kluiten gewassen hond die voor je staat is een werk van Tom Claasen, een Nederlandse kunstenaar die in 1964 het levenslicht zag. Claassen is vooral bekend om zijn dierenbeelden. Aan de Paul Hufkade in IJburg staat een imposant nijlpaard en langs de A6 bij Almere wordt de automobilist verrast door een groep van vijf levensgrote olifanten.

Over kunst in de openbare ruimte heeft Claassen eens gezegd: “Je probeert het toegankelijk te maken. Als de mensen er niets van begrijpen, heb je je doel gemist en is het ook niet leuk. Een beetje lief, dat mag best. De omgeving is dus heel erg belangrijk en ik kan het niet nalaten om het ook leuk te maken.”

Op de vraag waarom dieren zo vaak het onderwerp van zijn werk zijn, zegt de kunstenaar: “Ze trekken aan, omdat ze herkenbaar zijn. Daardoor gaan mensen ernaar kijken. Maar ik probeer ze altijd op een gegeven moment weer terug te stoten. Ik ben een mensenlokker. De figuren proberen je te charmeren, en als ze dan je aandacht hebben, ga je beter kijken. Naar het materiaal, naar de vorm, naar hoe ze in de ruimte staan.”

Door te schrappen en de vorm globaal te maken, blijft de essentie van het object over en komt Claassen snel bij de meest archetypische vorm. Zijn sculpturen zijn solide en robuust, maar ook benaderbaar en toegankelijk voor een groot publiek.

Het hoofdthema van het werk van Claassens is het oppervlak van de beelden, de huid. Zijn werk nodigt uit tot aanraken en staat vrijwel nooit op een sokkel . Zo ook bij dit kunstwerk ‘Hond’, dat braaf buiten het winkelcentrum staat te wachten op zijn baasje.