Luister nu!

Patricia Piccinini 

The lovers

00:00
00:00

Patricia Piccinini is een internationaal bekende Australische kunstenares, die werd geboren in 1965. Ze geeft je een uniek kijkje in haar wereld van beangstigende, maar toch knuffelbare kunst. Met haar bijna levensechte, vervreemdende sculpturen onderzoekt Piccinini of het mogelijk is om mens, natuur en technologie in harmonie te laten bestaan. Haar sprookjesachtige wezens ontroeren en roepen empathie op voor wat anders is. Ze vervaagt de grens tussen organische en technologische lichamen.

‘The Lovers’ gaat over kunstmatige intelligentie, de technologie die zelfvoorzienend wordt en zichzelf in stand houdt. Door twee Vespa-scooters voor te stellen als wezens met gevoel – herten in een tedere omhelzing – vraagt de kunstenares je om je voor te stellen dat machines levenscycli hebben, verliefd worden en zich kunnen voortplanten. Dit zou leiden tot de zowel verontrustende, als denkbare mogelijkheid van een wereld waarin technologie – net als de natuur – niet onder onze controle staat.

In de kern gaat dit werk over liefde en controle, of beter gezegd, over een gebrek aan controle. We kunnen niet controleren van wie we houden, noch kunnen we controleren van wie iemand anders houdt. Net zoals we de natuur en mogelijk ook de toekomst van de technologie niet kunnen controleren.