Luister nu!

Marcus Harvey

Victoria

00:00
00:00

‘Victoria’, gemaakt door Marcus Harvey, is een bijzonder werk in de collectie van Gelderlandplein. Marcus Harvey, die werd geboren in 1963 in het Verenigd Koninkrijk, was een bekend en prominent lid van de Young British Artists, een groep die de Britse kunstscene in de jaren negentig radicaal transformeerde.

Speciaal voor Gelderlandplein maakte Harvey een groene versie van zijn bronzen beeld ‘Victoria’. De sculptuur stelt een leeggelopen voetbal voor en staat symbool voor de vergane glorie van het Engelse voetbal op de internationale velden. De keuze voor groen kun je zien als een verwijzing naar het gras van het speelveld. Een subtiele, maar krachtige verbinding met het thema van het beeld.

‘Victoria’ maakt deel uit van Harvey’s bredere onderzoek naar nationale symbolen en hoe deze de culturele identiteit en geschiedenis weergeven. Het beeld is niet alleen een symbool voor vervlogen tijden, maar ook een ode aan voetbal, een sport die diep is geworteld in het hart van velen en die vaak een weerspiegeling is van zowel nationale trots, als  sociale kwesties. Voetbal roept een gevoel van saamhorigheid op, verbindt mensen van verschillende achtergronden en is  een sport die toegankelijk is voor iedereen, wat het uniek maakt. Raak het kunstwerk daarom vooral even aan en voel  de verbinding, de trots en de glorie van het spel.