Luister nu!

KAWS

Better knowing

00:00
00:00

KAWS is het pseudoniem van Brian Donnely, een Amerikaanse graffiti-artiest en ontwerper. Hij werd in 1974 geboren in New Jersey. Als puber bedacht hij de tag KAWS, de handtekening die hij bij zijn graffiti zette. Het woord KAWS betekent niks. Hij koos het puur omdat hij vond dat de letters grafisch een mooi beeld vormden.

In de jaren negentig werkte KAWS als illustrator bij Disney. ’s Nachts plaatste hij met zijn spuitbussen parodieën van bekende advertenties op billboards en bushokjes. De urban artist werd bekend door zijn streetart en begon ook driedimensionale fantasiefiguren te creëren.

Zijn faam explodeert in 1999 als zijn karakter Companion tot leven komt als speelgoed. De vinylpop Companion is gebaseerd op Mickey Mouse. De gestileerde Mickey van KAWS heeft een ontroerender, melancholischer uitstraling dan het origineel. De 500 art toys waren direct uitverkocht. Companion ging een eigen leven leiden in allerlei formaten, kleuren en verschijningsvormen.

Ook andere figuren, zoals The Simpsons, Snoopy en Tweety worden herschapen met het KAWS-signatuur: twee X-en in plaats van ogen en het hoofd in de vorm van de gekruiste botten van de piratenvlag. Grote samenwerkingsverbanden met onder andere Dior, Louis Vuitton, Alicia Keys en Jay-Z volgen.

KAWS zegt met zijn werk geen boodschap uit te willen dragen: “Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en iedereen maakt van het werk iets dat hij of zij ziet, of wil zien. Ik probeer niet bepaalde personen te bereiken of een boodschap over te brengen. Daar heb ik geen controle over en dat zou ik ook niet willen. Het zou vreselijk zijn als iedereen dezelfde gedachten over mijn werk zou hebben.”