Luister nu!

Erwin Wurm

Big coat

00:00
00:00

‘Big coat’ is één van de drie kunstwerken van Erwin Wurm die op Gelderlandplein te zien zijn. De Oostenrijkse kunstenaar die werd geboren in 1954, staat bekend om zijn vermogen om het dagelijks leven op humoristische wijze weer te geven.

‘Big coat’ staat in het levendige hart van het winkelcentrum en is een levensgrote sculptuur, die je uitdaagt om na te denken over de rol die kleding heeft bij het uitdragen van je identiteit en je sociale status. Het beeld is gemaakt van gepolijst aluminium en toont een oversized jas die de menselijke vorm verhult en daarmee vraagtekens plaatst bij de gebruikelijke percepties over zelfbeeld en maatschappelijke normen. Door het hoofd van het beeld weg te laten, laat Wurm zien dat hij elke vorm van persoonlijkheid probeert te elimineren. Hij richt zich lieverop de kleding als object, dan dat hij identiteit en karakter geeft aan de gestalte van de mens.

Erwin Wurm wil jou na laten denken over de manier waarop je jezelf laat zien door middel van je kledingkeuze en hoe deze keuze van invloed is op je zelfbeeld en sociale status.