Luister nu!

Donald Baechler

Walking figure

00:00
00:00

Waar gaat ze heen, wat is haar doel? Is ze op zoek naar avontuur, of heeft ze iets recht te zetten? Hoewel haar vastberaden gezicht suggereert dat ze wel degelijk een echte missie heeft, is de vrouw misschien gewoon iets te laat voor een afspraak, of geniet ze simpelweg van haar wandeling.

Welkom in de fascinerende wereld van de Amerikaanse kunstenaar Donald Baechler, die in 1956 werd geboren. De schilder en beeldhouwer wordt geassocieerd met het neo-expressionisme van de jaren tachtig en staat bekend om zijn eenvoudige, iconische vormen die een bijna primitieve kwaliteit hebben. De platte vorm benadrukt deze eenvoud en maakt het figuur direct herkenbaar en iconisch.

Als je voor ‘Walking figure’ staat, word je getroffen door de dynamische, grappige en eigenzinnige uitstraling van de jonge vrouw. Maar wat gaat er schuil achter het oppervlak van dit op het eerste gezicht eenvoudige bronzen beeld? Het kunstwerk nodigt je uit om na te denken over wat beweging en stilstand betekenen, en om de diepere betekenis te ontdekken achter het ogenschijnlijke stilstaan van de vrouw.

Hoe je het beeld ook interpreteert en wat ook de bestemming van de ‘Walking Figure’ is, het werk is een speelse herinnering aan het feit dat kunst net zo goed gaat over verbeelding en verkennen, als over vorm en structuur.