Luister nu!

Fred Allard

Dis lui toi que je t’aime (Last homage to Karl) 

00:00
00:00

Met zijn kenmerkende serie ‘Shoppings Bags’ verwierf de Franse kunstenaar Fred Allard een belangrijke plek in de internationale kunstwereld. Allard werd geboren in 1968 en isiemand die zijn kennis heeft verkregen door zelfstudie, los van begeleiding of formele kunstinstelling. Voordat hij zich honderd procent aan de kunst wijdde, was hij ondernemer in de mode. Toen hij een keer iets voor zichzelf wilde maken, gooide hij zijn tas leeg en goot hij de inhoud in kunsthars. Pas na jaren experimenteren vond hij uiteindelijk de perfecte transparante kunsthars om zijn objecten in te gieten. De vorm van de tas werd leidend in zijn werk.

Vide Ton Sac – gooi je tas leeg – was de naam van Allards eerste expositie in New York. Het was een eerbetoon aan de beroemde stukken van Chanel en wijlen artistiek directeur Karl Lagerfeld. Lagerfelds visie en zijn samenwerkingen met merken als Chanel, Coca-Cola en H&M – een mix van stijlen, waarbij luxe en massaconsumptie elkaar ontmoetten – waren een grote inspiratiebron voor Allard. Inspiratie vindt hij ook in popart, streetart, muziek, magazines, het straatbeeld en het dagelijks leven.

Zijn ‘Shopping Bags’-serie bestaat uit luxe shoppers die hij vult met zowel alledaagse, als iconische en luxe producten. Het staat symbool voor de vermenging van de straatcultuur en de wereld van luxe, waarbij hij de tegenstellingen samenbrengt. Met thema’s als de consumptiecultuur en vergankelijkheid vereeuwigt hij de huidige tijd, waarin merken het product domineren en imago het allerbelangrijkste is.