Luister nu!

Ai WeiWei

Forever

00:00
00:00

Ai WeiWei, geboren in 1957, is een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd. Naast conceptueel kunstenaar, is hij ook bekend als mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen.

Zijn werk roept door de vorm, innovatie en eenvoud vragen op over continuïteit en verandering, traditie en revolutie. Hij verbindt de traditionele Chinese cultuur met zijn persoonlijke beeldtaal en staat bekend om zijn kritiek op de culturele en sociale omstandigheden in China.

Fietsen waren en zijn een veelgebruikt transportmiddel in China. Ai Wei Wei gebruikt ze vaak in zijn werk, omdat hij denkt dat het publiek zich ermee kan identificeren. Over de betekenis van de titel van het werk – Forever  – zijn verschillende lezingen. Zo zou het verwijzen naar de fietsen van het merk Forever die de straten van China overspoelden in Ai WeiWei’s jeugd, maar die voor veel mensen te duur waren. Ook kan het staan voor het feit dat auto’s steeds meer de plek innemen van fietsen, die dus niet forever zijn. Hoewel de fietsen in het werk vrijheid en beweging symboliseren, zijn ze aan elkaar geklonken om te wijzen op de situatie in de Chinese samenleving: vast en in stramien.