Luister nu!

Julian Opie  

Volkswagenball

00:00
00:00

De Amerikaanse beeldhouwer Lars-Erik Fisk heeft de kunstwereld veroverd met zijn bolvormige sculpturen, oftewel spheres, gemaakt van alledaagse objecten. ‘Volkswagenball’ op Gelderlandplein is één van zijn meesterwerken, in 2002 won hij er Rappaport Prize voor hedendaagse kunstenaars mee. Met zijn onconventionele werk daagt de in 1970 geboren kunstenaar de grenzen van de traditionele beeldhouwkunst uit.

Voor het werk ‘Volkswagenball’ heeft Fisk het iconische Volkswagenbusje uit de jaren zestig omgevormd tot een bal, compleet met een deel van de voorkant, één zitplaats, het stuur, de koplampen en het bekende Volkswagenlogo. Niet alleen is ‘Volkswagenball’ een visueel spektakel, het zet aan tot zelfreflectie en laat je nadenken over consumentisme, mobiliteit en de rol van de auto in onze samenleving.

Met zijn spheres wil Fisk je prikkelen om na te denken over de symboliek van gewone voorwerpen. Door het object te vereenvoudigen, te distilleren tot een abstract symbool, rijst de vraag wat de werkelijke essentie van het object is. Fisks werk spreekt sterk tot de verbeelding en inspireert je om de wereld om je heen met andere ogen te bekijken.